tisdag 13 maj 2008

10 små Hosjöpojkar - del 6: Kristoffer Pettersson - Utmanaren


Utmanaren: Joe Frazier är en av de mest kända utmanarna. Han gav Muhammad Ali en historiskt hård match i "The thrilla in Manilla" 1975. Frazier fick ge sig in den 14:e ronden. Kristoffer "Kricko" Pettersson har också han fått ge sig i slutet av matchen både 2006 & 2007.

Allt började med en tappad slamlomskida i jämtländska Bräcke 1988. Det har gått 20 år sedan dess, men den mentala bindningen är ännu inte lagad. Möt, Kristoffer Pettersson, mannen som givit ”nästan ända fram” ett ansikte.

Det blir tyst när det ödestigra distriktsmästerskapet i Bräckes något isiga slalombacke kommer på tal. Även om två decenier passerat och mycket vatten runnit under broarna sitter bilden av en skenande skida innan den sista porten kvar i Kristoffers medvetna som en vass tagg.
– Jag vill helst inte prata om det, jag lägger locket på.
I samma stund som speakern ropade ut frasen, som sedan dess ekat i ”Krickos” huvud och fått honom att vakan kallsvettig om nätterna: ”Du får säga åt pappa Reidar att fixa bindningarna bättre nästa gång”. I samma stund drabbades Kristoffer av en metal spärr som hindrat honom från att vinna sedan dess.
– Äh, förra året hade vi problem med fysiken i finalen, vi fick helt enkelt bensinstopp, säger målare Pettersson om fjolårets andraplats i Hosjö Open och viftar bort påståendet om mentala spärrar.
Kristoffer leder snabbt bort samtalet från de smärtsamma minnena, han pratar hellre om hur han ska bevisa en gång för alla att han är en vinnare. Efter en tredjeplats (2006) och en andraplats för ett år sedan har han klart för sig hur han ska bärga titeln i år.
– Vi ska använda fula trix och vagga in motståndarna i falsk säkerhet. Men hur vi ska lyckas med det kan jag naturligtvis inte avslöja.
Men det är inte bara den mentala träningen som kommer föra förra årets silvermedaljörer till den ädlaste av medaljer. Många timmar i gymmet under vintern ska ge laget den styrka som krävs för att besegra Grabbarna i årets final. För Kristoffer är övertygad om att det blir en finalrepris.
– Det blir samma finalpar, det är den enda match vi siktar på och nu ska jag bevisa att jag kan vinna. Det här är året!
Den segervisse exil-norrlänningen passar även på att dela ut två snytingar till andra eventuella motstånadare. Först vill han, på sitt egna speciella sätt, tacka sin forna lagkamrat Tobias Karlsson för sitt abrupta avhopp förra året.
– Vi blev bättre av det, den långe (Johan Sönnerlid) har gjort oss bättre. Tobias tillförde inte mycket på planen.
Till sist viftar han bort 2006-års vinnare som ofarliga om de skulle dyka upp i år.
– De har en målvakt i laget (Christian Hagen) och de har ju en förmåga att vara väldigt dumma.
Ja, Kristoffer Pettersson förefaller vara uppseendeväckande segerviss och stursk med tanke på sitt mörka förflutna.

Namn: Kristoffer Gustav Reidar Pettersson
Ålder: 26 år
Yrke: Målare
Civilstånd: Sambo
Hemort: Malmköping
Meriter i Hosjö Open: 2006 - trea, 2007 - tvåa

Bästa HO- minne: "Kjell-Ove Hagens taktiksnack med Hagens Boys inför finalen 2006."
Bästa spelare HO-spelare genom tiderna: "Den trötte - Andreas Eriksson."
Vilken kändis skulle du helst vilja se i Hosjö Open: "Kung Carl XVI Gustav - han är störtskön. Det skulle bli en jävla massa garv. Om han skulle han bli tillfrågad skulle han nog säga ja".

Tre röster om Kristoffer:

"Hans volleybollspel är obefintligt, han borde stanna hemma." - Johan Ljungman, trogen åskådare.

"En underbar person, bra ledare och framför allt en mycket bra kompis, men med en uppenbar avsaknad av bollkänsla och fysisk kapacitet." - Christian Hagen, vinnare av Hosjö Open 2006.

"Han är finurlig, blek, välhängd och oberäknelig i sin spelstil" - Kristofer Palm, trea i Hosjö Open 2007.



Inga kommentarer: