lördag 24 maj 2008

Fängslande nyheter

I skuggan av Hosjö Open spelas det en del andra något mindre betydande turneringar i den ädla sporten beachvolleyboll. Visserligen med långt mer rumsrena regler och mer atletiska utövare, men dock värda att kalla turneringar lika fullt. Med godkännande från en av TT-sportens allra främsta medarbetare tar jag mig nu friheten att publicera en text om den svenska förbundskaptenen i beachvolleyboll och hans öden och äventyr här om dagen. (Om jag bryter mot upphovsrätten nu vore jag tacksam om ingen satte dit mig).

Skulle se tävling - fängslades

Ulric Svensson, förbundskapten för beachvolleybollandslaget, fick en fängslande upplevelse när han skulle följa World tour-tävlingen i Kroatien.

-Ja, jag blev inlåst i en cell med tre flyktingar på flygplatsen. Efter fyra timmar kom jag ut med ett nytt pass, säger han till TT.

Ulric Svensson reser så mycket att han skaffat två pass. Det ena för att använda när han söker visumhandlingar, det andra för att ha med sig när han reser. Det han hade missat när han kom till Zagrebs flygplats var att tiden löpt ut på passet han hade med sig.

-Ja, jag trodde att det var tio år som gällde. Men det var det tydligen inte, säger Svensson, som på onsdagen skulle följa Björn Berg/Hannes Brinkborg i jakten på viktiga OS-poäng.

"You are going back"

I stället blev det fyra timmar av osäkerhet i en cell på flygplatsen Pleso.

-Polisen sade "you are going back", och jag förstod ingenting. Efter att ha gått genom en säkerhetskontroll tog de mig till en cell med tre flyktingar. Det var lite otäckt eftersom jag inte visste vad som var fel, säger Svensson.

-Som tur var hade jag med mig mobilen in i cellen och kunde få tag på Sveriges ambassad i Zagreb, jag förklarade vem jag var och vad jag gjorde där. Efter ett tag kom de till cellen och gjorde ett provisoriskt pass åt mig där. Det var strålande skött och då var det mycket roligare igen.

Pikningar

Som ägare av tre pass tog sig Ulric Svensson till tävlingsplatsen och fick se Berg/Brinkborg inleda med förlust i huvudturneringen, 1-2 mot norska Kjemperud/Skarlund.

-Men sedan visade killarna sin klass när de vann över Lettlands Samoilovs/Plavins med 2-0 i set. De konkurrerar om OS-platser så den segern var extra viktig, säger förbundskaptenen, som under torsdagen möttes av en hel del pikningar.

-Ja, sådant här sprider sig ganska snabbt och de andra lagen skojar om att jag är tungt kriminell. Det får man väl ta, nu kan jag ju skratta åt det.

TT

fredag 23 maj 2008

Snart fullbokat

I de lugnaste vatten heter det. Något som sannerligen passar in på Hosjö Open i dessa dagar. För även om det varit tyst på bloggen den senaste tiden så sker det idogt arbete bakom kulisserna. Startfältet på 16 lag är i det närmsta fyllt redan nu vilket är ett tydligt tecken på intresset kring turneringen.

Snart inleds arbetet med att jaga sponsorer och förbereda allt praktiskt kring arrangemanget. Har ni några tips om vilket företag, affär, privatperson eller liknande som kan tänkas vilja ställa upp och sponsra Hosjö Open med varor eller dylikt så är vi väldigt tacksamma om ni mailar eller ringer oss. Kontaktuppgifter finns längre ner på sidan. Arrangörsgruppen är även i full färd med att planera en after beach-tillställning. Vad, hur, när och var det kommer bli vet vi inte själva ännu men så fort allt är spikat så meddelar vi det här.

Slutligen vill undertecknad skänka en tanke till John Terry, vars tårar än idag sitter fastetsade på näthinnan. Kanske är det ödets ironi, men jag kan inte minnas att jag upplevt sådan hjärtskärande sorg på en fotbollsplan sedan Samuel Kuffour skakade av sorg 1999.

Det var också i finalen av Champions League.

Även då skrattade Sir Alex sist.

lördag 17 maj 2008

Och så var det bara 50 dagar kvar ...

Jag gjorde en snabbvisit i Eskilstuna i går i jobbets regi. Jag tog en kaffe på Munktellarenan, bar en rostig stege med Peter Fröjdfeldt och blev bjuden på korv med mos samt en väl tilltagen klick räksallad av Roger Eklöf på OKQ8. Den gamla luttrade fotbollstränaren var som vanligt en smula cynisk, lite full i fan och brutalt trevlig. Innan jag klev ut ur macken på Västergatan hojtade han:
– Blir det någon Hosjö Open i år?
– Självklart, den femte juli, replikerar jag.
– Härligt, du vet att om jag kunde skulle jag ställa upp, avrundar Roger.

Jag tror honom. Det är 50 dagar kvar nu.

10 små Hosjöpojkar - del 8: Mats Haglund - Proffset

Professionalism: Det är en term som mest används inom sporten för den som utövar sport mot betalning. Dessa kallas proffs. I Hosjö Open kan dock inte Mats räkna med någon lön, han får snarare betala ett högt pris för att nå fram till pokalen.

Han har spelat i allsvenskan med Häcken och UEFA-cupen med Åtvidaberg. Men i Hosjö Open har elitidrottsmannen Mats Haglund ännu inte skördat några större framgångar.
– Förra året fick jag dra ett tungt lass då både tekniken och taktiken inte var finslipad som de båda herrarna utlovat innan.

Han lämnade Malmköping som yngling för att pröva sina fotbollsvingar i Örebro. Sedan dess har Mats Haglund spelat på elitfotbollens scen, men han har aldrig glömt sitt ursprung. När Hosjö Open lockade förra året tvekade inte Linköpingsbon en sekund på att vända kosan mot den sörmländska myllan. Men han fick mörka sitt deltagande för Åtvidaberg.
– Jag sa att jag dömde hela dagen och att jag inte ens var sugen på att spela.
Men spela gjorde han, tillsammans med Andreas Ek och Mikael Bylund. Men äventyret tog slut redan i kvartsfinalen mot The Hasselhoff Allstars.
– Det var Morgan Jävergren som dömde bort oss om jag inte minns helt fel.
Jaså, var det inte lagets kvalité det brast på?
– Den kunde varit bättre. Bylund gnällde på sin fot och Ek hade inte sprungit i Plevnaskogen som han lovat, utan flåsade bara och längtade till festen på kvällen.
Själv då?
– Jag fick dra ett tungt lass då både tekniken och taktiken inte var finslipad som de båda herrarna utlovat innan.
Mats är revanschsugen, det råder det ingen tvekan om, men i årets turnering kan han inte upprätta sin heder. Åtvidaberg har match samma dag, men rykten om att nummer 8 i brukslaget kommer vara skadad just den matchen har redan börjat florera.
– Dessa illvilliga rykten vill jag inte kommentera men om Ek och Bylund ligger bakom dom så kan det dock finnas en viss sanningshalt.
Har påtryckningarna från dessa herrar varit hårda?
– Ja, de har försökt och muta mig med gratis öl, sms- och och mailbombat mig. Hotbreven med tjeders logga på tar jag dock inte på allvar.
Samtidigt som årets Hosjö Open är inne i sitt mest kritiska läge springer alltså Mats Haglund in på Kopparvallen i Åtvidaberg för att tillsammans med sina blå-vita lagkamrater ta sig an Väsby i superettan. Hur ska Andreas Ek och Mikael Bylund fylla den luckan om de vill vara med och tampas i årets turnering?
– Det går nog inte att fylla den luckan, säger Hosjö Opens hittills enda elitidrottsman lika självsäkert som vemodigt.

Namn: Per Mats Haglund
Ålder: 32
Civilstatus: Flickvän
Yrke: Fotbollspelare/Sjukgymnast
Hemort: Linköping/Malmköping
Meriter i Hosjö Open: 2007 - ut i kvartsfinal.

Bästa HO-minne: ”Ekens matchgenomgångar.”
Bästa HO-spelaren genom tiderna: ”Kjell-Ove Hagen på tidigt 60-tal.”
Vilken kändis skulle du vilje se i HO: ”Peppe Eng.”


Tre röster om Mats:

"En kompis jag växt upp med sen barnsben som med sin talang gått långt inom fotbollen, dock hade man önskat lite mer talang inom beachvolleyn bara" - Andreas Ek, lagkamrat i Invalidos 2007.

" Pajas, festprisse och vinnarskalle" - Henrik Gustavsson, lagkamrat i Åtvidaberg.

"Törstig, allsångsledare och bitter" - Fredrik Elgström, fd. lagkamrat i Åtvidaberg.

onsdag 14 maj 2008

10 små Hosjöpojkar - del 7: Pontus Larsson - Legendären


Legendär: En person som blivit berömd genom tidigare bedrifter, till exempel den person som en legend avser - denne är därmed legendarisk. I Pontus fall gör hans bedrifter i Hosjö Open honom till en odödlig trotjänare och legend.

Pelle Norén må vara äldst och Stockholmsgrabbarna må ha skördat störst framgångar. Men när det kommer till rutin är det ingen som slår Pontus Larsson på fingrarna.

– När jag står vid charken på Vivo kommer småkidsen och vill ha autografer och frågar om de får köpa mina gamla badbrallor. Så helt okänd är man ju inte, säger veteranen Larsson som i år kan göra sin fjärde start i Hosjö Open.

Förutom arrangörerna Kristofer Palm och David Berggren är Pontus Larsson ensam om att kunna stoltsera med att ha varit med i samtliga upplagor av Hosjö Open. Dunkerssonen har florerat med olika lagkamrater varje gång och mest uppmärksamhet fick hans brödralag, The Bonnläppers, förra året.
– The Bonnläppers var bra även fast vi inte gick hela vägen, "Mackan" (Marcus Larsson) var ju överallt så han var inte så tokig
Pontus kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som får honom att dyka upp i turneringen år efter år. En sak som han vet med säkerhet är dock att han inte längre själv behöver söka lagkamrater. Med rutin medföljer privilegier.
– Jag får erbjudanden från höger och vänster från folk som vill tillföra sina lag rutin, men jag säljer mig inte som någon öststatsslinka utan överväger endast seriösa förslag.
Hur det blir med start i år för den mesta spelaren vill han inte förtälja ännu. Men han utesluter inte en fjärde start.
– Det är för tidigt att gå ut med någon starttrea än, men järnet smids bakom stängda dörrar
Kanske är det drömmen om svunna tider då han Fredrik Hagström och Robin Johansson bärgade en bronsplats 2005, som gör att Pontus har svårt att hitta rätt i lagbyggandet.
– Det är klart att det är frustrerande att jag inte har uppnått samma vinnande kemiska obalans dom två sista åren.
Oavsett om Pontus lyckas hitta sin så eftertraktade mix eller inte ser han fram mot den fjärde upplagan av en turnering som han tycker blivit bättre år för år.
– Det ser mycket bra ut, som effektkurvan på en Puch Dakota. Den stiger som halsen på en giraff eller storch!

Namn: Pontus Kjell Johan Larsson
Ålder: 22 år
Yrke: Snickare/Assisterande fotbollstränare
Civilstatus: Sökande
Hemort: Born and raised i Dunker, men numera Malmköpingsbo
Meriter i Hosjö Open: 2005 – trea, 2006 – ut i gruppspelet, 2007 – ut i gruppspelet.

Bästa HO-minne: Matchen mellan The Bonnläppers och Pelles pojkar 2007.
Bästa HO-spelaren genom tiderna: Fredrik Hagström med sin oberäknelighet.
Vilken kändis skulle du vilje se i Hosjö Open: Carmen Electra, har hört att hon har en grym serve!

Tre röster om Pontus:

" Han gillar att kötta och hans lår är större än min överkropp." - Fredrik Hagström, lagkamrat 2005.

"Volleyboll-kunskaperna kan kanske diskuteras. Men maken till trevliga midsommar-tillställningar som anordnas av den mellanbrodern är svåra att hitta." - Gustav Schiring, fd. lagkamrat i fotboll.

"Den karln sprider dynga, inte bara på sin pappas gård. Någon större bollspelare är han inte heller." - Kristoffer Pettersson, Flaggstångsknoppsputsarna.

tisdag 13 maj 2008

10 små Hosjöpojkar - del 6: Kristoffer Pettersson - Utmanaren


Utmanaren: Joe Frazier är en av de mest kända utmanarna. Han gav Muhammad Ali en historiskt hård match i "The thrilla in Manilla" 1975. Frazier fick ge sig in den 14:e ronden. Kristoffer "Kricko" Pettersson har också han fått ge sig i slutet av matchen både 2006 & 2007.

Allt började med en tappad slamlomskida i jämtländska Bräcke 1988. Det har gått 20 år sedan dess, men den mentala bindningen är ännu inte lagad. Möt, Kristoffer Pettersson, mannen som givit ”nästan ända fram” ett ansikte.

Det blir tyst när det ödestigra distriktsmästerskapet i Bräckes något isiga slalombacke kommer på tal. Även om två decenier passerat och mycket vatten runnit under broarna sitter bilden av en skenande skida innan den sista porten kvar i Kristoffers medvetna som en vass tagg.
– Jag vill helst inte prata om det, jag lägger locket på.
I samma stund som speakern ropade ut frasen, som sedan dess ekat i ”Krickos” huvud och fått honom att vakan kallsvettig om nätterna: ”Du får säga åt pappa Reidar att fixa bindningarna bättre nästa gång”. I samma stund drabbades Kristoffer av en metal spärr som hindrat honom från att vinna sedan dess.
– Äh, förra året hade vi problem med fysiken i finalen, vi fick helt enkelt bensinstopp, säger målare Pettersson om fjolårets andraplats i Hosjö Open och viftar bort påståendet om mentala spärrar.
Kristoffer leder snabbt bort samtalet från de smärtsamma minnena, han pratar hellre om hur han ska bevisa en gång för alla att han är en vinnare. Efter en tredjeplats (2006) och en andraplats för ett år sedan har han klart för sig hur han ska bärga titeln i år.
– Vi ska använda fula trix och vagga in motståndarna i falsk säkerhet. Men hur vi ska lyckas med det kan jag naturligtvis inte avslöja.
Men det är inte bara den mentala träningen som kommer föra förra årets silvermedaljörer till den ädlaste av medaljer. Många timmar i gymmet under vintern ska ge laget den styrka som krävs för att besegra Grabbarna i årets final. För Kristoffer är övertygad om att det blir en finalrepris.
– Det blir samma finalpar, det är den enda match vi siktar på och nu ska jag bevisa att jag kan vinna. Det här är året!
Den segervisse exil-norrlänningen passar även på att dela ut två snytingar till andra eventuella motstånadare. Först vill han, på sitt egna speciella sätt, tacka sin forna lagkamrat Tobias Karlsson för sitt abrupta avhopp förra året.
– Vi blev bättre av det, den långe (Johan Sönnerlid) har gjort oss bättre. Tobias tillförde inte mycket på planen.
Till sist viftar han bort 2006-års vinnare som ofarliga om de skulle dyka upp i år.
– De har en målvakt i laget (Christian Hagen) och de har ju en förmåga att vara väldigt dumma.
Ja, Kristoffer Pettersson förefaller vara uppseendeväckande segerviss och stursk med tanke på sitt mörka förflutna.

Namn: Kristoffer Gustav Reidar Pettersson
Ålder: 26 år
Yrke: Målare
Civilstånd: Sambo
Hemort: Malmköping
Meriter i Hosjö Open: 2006 - trea, 2007 - tvåa

Bästa HO- minne: "Kjell-Ove Hagens taktiksnack med Hagens Boys inför finalen 2006."
Bästa spelare HO-spelare genom tiderna: "Den trötte - Andreas Eriksson."
Vilken kändis skulle du helst vilja se i Hosjö Open: "Kung Carl XVI Gustav - han är störtskön. Det skulle bli en jävla massa garv. Om han skulle han bli tillfrågad skulle han nog säga ja".

Tre röster om Kristoffer:

"Hans volleybollspel är obefintligt, han borde stanna hemma." - Johan Ljungman, trogen åskådare.

"En underbar person, bra ledare och framför allt en mycket bra kompis, men med en uppenbar avsaknad av bollkänsla och fysisk kapacitet." - Christian Hagen, vinnare av Hosjö Open 2006.

"Han är finurlig, blek, välhängd och oberäknelig i sin spelstil" - Kristofer Palm, trea i Hosjö Open 2007.



torsdag 8 maj 2008

10 små Hosjöpojkar - del 5: Per Norén - Gubben

Gubbe: Det finns några olika stereotyper för äldre män. En är den sure och otrevlige gubben som ständigt gnatar och bråkar och som byns alla barn är rädda för, och den skröplige gubben som mödosamt hankar sig fram med en käpp och knappt kan tala eftersom han har sprucken röst och är tandlös. Stålfarfar är en gubb-stereotyp som vid första anblicken ser ut som den skröplige gubben men som sedan visar sig vara väldigt vital. Vi låter var och en placera Pelle Norén i valfritt gubb-fack.

Det var nog många campinggäster som satte flintasteken i vrångstrupen när de fick se en spenslig medelålders herre stega in på planen under förra årets turnering. Men bland betydligt yngre och mer välsvarade motståndare visade Per ”Pelle” Norén inga tecken på ålderskrämpor.
– Jag är 25 år både fysiskt och psykiskt, säger veteranen med eftertryck.


Det var förra årets snackis både innan, under och efter turneringen. Den evigt unge tvåbarnsfadern Per Norén ställde upp i Hosjö Open. Det ömsom utskrattade ömsom hyllade laget tog publiken med storm och avancerade mot alla odds till kvartsfinal. Väl där föll de mot slutsegrarna Grabbarna, men de vann publiken gunst.
– Jag är absolut inte nöjd med det, jag är förbannad. Jag hade räknat med att ta hem hela skiten, säger Per som efter turneringen drabbats av en smärre hybris.
Efter fjolårs succén med Benny Edlund och Magnus Jonsson har Pelle siktet inställt på att, som han själv uttrycker det, ta hem ”hela skiten”. Men inte med sina gamla lagkamrater, i år vill han kampera ihop med sina söner Jonas och Fredrik.
– Vi får se hur Benny och Mange tar det, jag tror inte de är informerade ännu. Allt kan dock hända och med en muta såsom ”ginpruttare” på stranden kan det svänga.
Vi på bloggen ska dock snabbt lägga locket på här för enligt rykten är sprickan total i familjelaget. Med de orden lämnar vi den historien. En sak som vi dock ska prata mer om är Pelles roll som de äldres språkrör på volleybollplanen.
– Självklart försöker jag visa de äldre att man kan utöva en fysisk, tempofull, snabb och kraftfull sport oavsett ålder.
Även om veteranen Norén må ha fått storhetsvansinne är de flesta överens om att han med råge kom undan med hedern i behåll förra året. Något han naturligtvis håller med om.
– Ja, rent taktiskt var jag lysande och naturligtvis beror det på den erfarenhet man skapat sig över tid.
Om det nu blir ett lag med dina söner, vad är då det viktigaste du kan lära dem?
– Jag hoppas det är ärlighet.
Motsägelsen är total precis som hybrisen. Pelle Norén har talat gott folk.

Namn: Per ”Pelle” Åke Norén
Ålder: 50+
Yrke: Projektledare, Flens kommun
Civilstånd: Gift
Hemort: Malmköping
Meriter i Hosjö Open: 2007 – ut i kvartsfinalen.

Bästa HO-minne: ” När Benny satte ölen i halsen.”
Bästa HO-spelaren genom tiderna: ” Jag har bara förra året att gå på och då var det naturligtvis jag.”
Vilken kändis skulle du helst vilja se i Hosjö Open: ”Känd och känd, men lokalt tycker jag allas vår Roger Lundin”

Tre röster om Pelle:

"Han säljer sig för billigt om han lämnar vårt lag och han kommer ångra sig!" - Benny Edlund, tidigare lagkamrat i Pelles Pojkar.

"Jag tror många är beredda att betala för att se hans oberäkneliga spel." - Jonas Åkerlund, son.

"Han lever mer på sin stil än kvalité." - Tobias Karlsson, Lepra BC.

tisdag 6 maj 2008

The game is on!


Jo jag vet, det är fortfarande nästan två månader kvar tills den första bollen seglar över nätet i Hosjö Open 2008. Men sedan igår (5 maj) är det fritt fram att anmäla lag till den grandiosa turneringen.

Detta faktum har mången man, kvinna och slyngel tagit fasta på. Lagen rullar på i strid ström och årets startfällt kommer fyllas snabbare än någonsin, om trenden håller i sig. Den tävlande skaran kommer innehålla en hel del gamla bekanta och uppskattade ansikten. Men det kommer även dyka upp nya kombattanter från såväl Blekinge, Västgötaslätten som den Kungliga Hufvudstaden. Bloggen kommer självklart presentera lagen som sig bör när tiden är mogen. Inget kommer lämnas åt slumpen. Vi tar pulsen och kryper under skinnet på de tävlande och redovisar alla delikata detaljer här. Håll utkik, för nu är som sagt hjulet i rullning!

söndag 4 maj 2008

10 små Hosjöpojkar - del 4: Pelle Andersson - Mästaren


Mästare: Titel för hantverkare inom skråväsendet som, efter att ha avlagt mästarprov. Pelle avlade sitt mästarprov förra året och vill gärna förnya det i år.

”Arrangörerna sprider falska rykten om oss.”

Förra året var han på jakt efter en saknad titel, i år är han, som regerande mästare, själv bytet. Men Pelle Andersson trivs på toppen och har inga planer på att ta ett steg ner.
– Vi ska trixa och showa lite mer i spelet, men ändå vinna hela turneringen igen.

Stockholmare som glömt sin Malmköpingsbakgrund, halvproffs som vill ändra reglerna, kaxiga bröder som inte kan hålla sams. Ja, ryktena om de regerande mästarna ”Grabbarna” är många. Men nu slår lagets ålderman tillbaka mot den bild som målats upp av dem.
– Här kommer man och vill vara med i gemenskapen, och så möts man av burop, och att det kastas in flaskor och stenar på oss under matcherna. Att arrangörerna sprider falska rykten om oss gör inte saken bättre!
Pelle är dock inte bitter över det som varit utan ser med tillförsikt fram mot årets turnering där de ska vinna publikens hjärtan med mer underhållande spel än förra året. Men största målet för Grabbarna är, trots att de vann förra året, att få revansch.
– Enda anledningen till att vi kom förra året var för att vinna över dom där (Hagens Boys, vinnare 2006), vet inte vad dom heter, men jag vill inte kalla dom för mästare, kanske mästare i fusk. I år ska de få äta sand om de är med!
Pelle är segerviss, han och hans lagkamrater är väl införstådda med ”bondreglerna” i år och påståendet om att Pelle skulle ha gjort sitt sista framträdande i Hosjö Open vill han inte veta av.
– Det har jag aldrig sagt, det där är bara ni journalister som har hittat på för att ha något att skriva om.
Något som Pelle däremot kan bekräfta är att Grabbarna fortfarande kommer drivas av ilska och inre stridigheter.
– Vi är samma lag som vanligt, jag och Jocke kommer gräla och Jimmy är fortfarande sämst.
För den som undrar kan vi meddela att Grabbarna inte gjort ett enda volleybollpass i år, de har inte glömt Malmköping som de kallar ”Kungarnas stad”, men de är fortfarande lika kaxiga och förälskade i Hosjö Open.
– Det enda som behövs för en bra turnering är bra väder. Allt annat finns redan där, många sköna lag, grym publik, nice arrangemang och så lite grillat på det. Kan inte bli bättre!

Namn: Per ”Pelle” Andersson
Ålder: 29 år
Yrke: Jobbar på Laserdome
Civilstånd: Gift, tre barn
Hemort: Stockholm
Meriter i Hosjö Open: 2006 - tvåa, 2007 - etta.

Bästa HO-minne: ”Måste ändå vara när 89:ers vann över tragik i gruppspelet förra året.”
Bästa HO-spelaren genom tiderna: ”Jocke (Andersson) är lite bättre än mig.”
Vilken kändis skulle du helst vilja se i Hosjö Open: ”Det skulle ju vara kul om Viktoria Silvstedt kunde visa oss hur man spelar boll(ar)”

Tre röster om Pelle:

”Om han har torkat tårarna från 2006-års finalförlust så är jag redo att smasha ner honom i sanden återigen.” - Christian Hagen, Hagen Boys.

”Vi ska lura in dem ännu mer i falsk säkerhet än förra året och vinna den här gången". - Kristoffer Pettersson, Flaggstångsknoppsputsarna.

”Jag vet inte så mycket om honom mer än att han bor i Stockholm. Själv är jag född i Peking, men jag gillar Stockholm, här finns det mycket träd.” - The Royal SailorBear.