måndag 21 april 2008

10 små Hosjöpojkar - del 3: Greger Balkedal - Ekvilibristen


Ekvilibrist: Balanskonstnär. Greger balanserar ständigt på gränsen till vad som är rumsrent. Men framförallt är han en poet och legend inom Crazy Jump.

”Som poet är livets väg lite enklare.”

Han till hälften belgare och till 100% äventyrare. Crazy Jump-legenden Greger Balkedal lever i en kappsäck, söker kickar och låter poesin leda honom till nästa mål
– Livet är som en lång bussresa, ibland måste man stanna och kissa. Var stoppet blir vet man inte, det är ju blåsan som bestämmer.

Ett stående, eller snarare hoppande, inslag i Hosjö Open är Crazy Jump-tävlingen från Hosjöbadets hopptorn. Från fem meter har åskådarna fått se otaliga våghalsiga hopp under turneringens treåriga livslängd. En av de som mest etsats sig fast på näthinnan hos många är säkerligen ekebysonen Greger Balkedals innovation verk. Bland annat var han, tillsammans med Fredrik Hagström, först med tandemhoppet och han tystade en hel publik genom att visa en del av sin kropp som inte var solbränd under en akrobatiskt manöver. Som bevis för sin talang från fem meter har han ett par stålmannenkalsonger och är för evigt inskriven i Crazy Jumps historieböcker.
– Kvinnorna uppskattar y-front, och med stålmannenmärket på blir dom helt till sig.
Greger var inte med förra året och kunde därmed inte försvara sin titel som istället gick till ynglingarna Rikard Burman och Oliver Nygren. På frågan om det blir start för den hårfagre halvbelgaren i år svarar han lika kryptiskt som poetiskt.
– Nja, som jag sa till en kvinna på stan, om det finns plats för stryka skall den inte utvinnas.
Ja, sådan är han Greger, kryptisk, poetisk, på gränsen till obegriplig. Men det är kanske det som givit honom kultstatus i Crazy Jump-kretsarna, hans förmåga att sticka ut, gå sin egen väg och bygga myten om sig själv. Det är också hans tips för de som vill triumfera från hopptornet, stick ut.
– Gör något avvikande, spräck en läpp, då syns man. De andra tävlande försvinner då som ett moln i dimman.
Han tillägger också att han gärna skulle se fler kvinnliga deltagare i tävlingen, något det helt saknats tidigare. Sen försvinner han åter in i poesins dvala och ger årets Hosjö Open sin välsignelse.
– Må årets tävling vara måsens tecken, dock till oro.

Namn: Greger Balkedal Canivet
Ålder: 23 år
Yrke: Äventyrare
Civilstånd: Sambo med olika
Hemort: Ekeby
Meriter i Hosjö Open: 2006 - ut i gruppspelet, 2007 - ut i kvartsfinal

Bästa HO-minne: ”Varm dag, kall öl och en skön stämning”
Bästa HO-spelaren genom tiderna: ”Kvick, stora händer och tunga bollar. Ni vet vem!”
Vilken kändis skulle du helst vilja se i Hosjö Open: ”Oj, bara bopparna är stora.”

Tre röster om Greger:

”Greger är som ett spjuver som väntar på att mjölkas.” - Fredrik Hagström, kollega och sambo.

”Han är en oförutsägbar uppfinnare alá McGayver. Greger är dessutom smålömsk, så bli inte förvånade om bollen går in då han tar till sin "felriktade enhandsnäve". - Per-Edvard Jonsson, nära vän och f.d. lagkamrat i De HoppFulla och Norrmannen.

”Han ligger alltid steget efter mig vare sig det gäller hopptävlingar eller andra trevliga ting. Han ska dock ha en eloge för att han för några veckor fått vara min emenenta handledare i konsten att flyga drake.” - Kristofer Palm, nära vän och Kiteelev.

Inga kommentarer: