måndag 21 april 2008

10 små Hosjöpojkar - del 3: Greger Balkedal - Ekvilibristen


Ekvilibrist: Balanskonstnär. Greger balanserar ständigt på gränsen till vad som är rumsrent. Men framförallt är han en poet och legend inom Crazy Jump.

”Som poet är livets väg lite enklare.”

Han till hälften belgare och till 100% äventyrare. Crazy Jump-legenden Greger Balkedal lever i en kappsäck, söker kickar och låter poesin leda honom till nästa mål
– Livet är som en lång bussresa, ibland måste man stanna och kissa. Var stoppet blir vet man inte, det är ju blåsan som bestämmer.

Ett stående, eller snarare hoppande, inslag i Hosjö Open är Crazy Jump-tävlingen från Hosjöbadets hopptorn. Från fem meter har åskådarna fått se otaliga våghalsiga hopp under turneringens treåriga livslängd. En av de som mest etsats sig fast på näthinnan hos många är säkerligen ekebysonen Greger Balkedals innovation verk. Bland annat var han, tillsammans med Fredrik Hagström, först med tandemhoppet och han tystade en hel publik genom att visa en del av sin kropp som inte var solbränd under en akrobatiskt manöver. Som bevis för sin talang från fem meter har han ett par stålmannenkalsonger och är för evigt inskriven i Crazy Jumps historieböcker.
– Kvinnorna uppskattar y-front, och med stålmannenmärket på blir dom helt till sig.
Greger var inte med förra året och kunde därmed inte försvara sin titel som istället gick till ynglingarna Rikard Burman och Oliver Nygren. På frågan om det blir start för den hårfagre halvbelgaren i år svarar han lika kryptiskt som poetiskt.
– Nja, som jag sa till en kvinna på stan, om det finns plats för stryka skall den inte utvinnas.
Ja, sådan är han Greger, kryptisk, poetisk, på gränsen till obegriplig. Men det är kanske det som givit honom kultstatus i Crazy Jump-kretsarna, hans förmåga att sticka ut, gå sin egen väg och bygga myten om sig själv. Det är också hans tips för de som vill triumfera från hopptornet, stick ut.
– Gör något avvikande, spräck en läpp, då syns man. De andra tävlande försvinner då som ett moln i dimman.
Han tillägger också att han gärna skulle se fler kvinnliga deltagare i tävlingen, något det helt saknats tidigare. Sen försvinner han åter in i poesins dvala och ger årets Hosjö Open sin välsignelse.
– Må årets tävling vara måsens tecken, dock till oro.

Namn: Greger Balkedal Canivet
Ålder: 23 år
Yrke: Äventyrare
Civilstånd: Sambo med olika
Hemort: Ekeby
Meriter i Hosjö Open: 2006 - ut i gruppspelet, 2007 - ut i kvartsfinal

Bästa HO-minne: ”Varm dag, kall öl och en skön stämning”
Bästa HO-spelaren genom tiderna: ”Kvick, stora händer och tunga bollar. Ni vet vem!”
Vilken kändis skulle du helst vilja se i Hosjö Open: ”Oj, bara bopparna är stora.”

Tre röster om Greger:

”Greger är som ett spjuver som väntar på att mjölkas.” - Fredrik Hagström, kollega och sambo.

”Han är en oförutsägbar uppfinnare alá McGayver. Greger är dessutom smålömsk, så bli inte förvånade om bollen går in då han tar till sin "felriktade enhandsnäve". - Per-Edvard Jonsson, nära vän och f.d. lagkamrat i De HoppFulla och Norrmannen.

”Han ligger alltid steget efter mig vare sig det gäller hopptävlingar eller andra trevliga ting. Han ska dock ha en eloge för att han för några veckor fått vara min emenenta handledare i konsten att flyga drake.” - Kristofer Palm, nära vän och Kiteelev.

torsdag 17 april 2008

10 små Hosjöpojkar - del 2: Fredrik Hagström - Löftesmannen


Löfte: Ur ett psykologiskt perspektiv är ett löfte ett psykologiskt kontrakt som indikerar att en transaktion mellan två människor kommer ske. Eller som i Fredriks fall, en trasaktion mellan en björn och en turnering.

Den kungliga seglarbjörnen intar Hosjö Open

Han har bråkat med turkiska gränsvakter, varit stjärt-stand in i en Bollywoodfilm och fött upp möss i Vemdalen. Nu är Fredrik Hagström tillbaka i födelseorten som huvudsponsor för Hosjö Open.
– Det kommer springa runt en björn på Hosjö Open!

Man skulle kunna kalla Fredrik Hagström för en äventyrare, eller rastlös mångsysslare. Vi ska dock inte gå in på hans Bollywoodkarriär eller passion för möss. Låt oss prata om björnen. Vem är då björnen och vad har den med Hosjö Open att göra?
– The RoyalSailorBear är ett hobbyprojekt som jag och min kollega Johan Waldemar drog igång. Tanken var att befästa ett varumärke och då föddes björnen.
The RoyalSailorBear är alltså än så länge inte mer än ett namn på ett märke. Men i och med Hosjö Open ska björnens rykte spridas. The RoyalSailorBear kommer som huvudsponsor filma hela turneringen som sedan ska klippas ihop till Hosjö Open - The movie. Ett stort projekt som Fredrik och Johan dock inte tvekade inför.
– Vi känner gemenskap med Hosjö Open och björnen dyker gärna upp i de sammanhang som vi uppskattar.
För deltagare och åskådare kommer det inte råda några tvivel om vem som är huvudsponsor för årets turnering. Björnen kommer nämligen finnas på plats och kan enligt Fredrik mycket väl bjuda på spex och kanske även bjuda barnen på glass.
– Det ryktades ett tag om att han skulle vara med och spela, men han ser lite dåligt och svettas lätt, så han kommer hålla till vid sidan av planen.
Fredrik själv deltog de två första åren i Hosjö Open och har en tredjeplats från 2005 som största merit. I år hoppas han kunna ställa upp med sina två vapendragare Per-Edvard Jonson och Greger Balkedal. Men han spänner inte bågen så högt.
– Det kommer nog inte bli pallplats, jag är nöjd om Perra och Greger ens lyckas ta sig hit från sin segeltur. Risken är nog stor att Perra fastnat i ett ackord på någon brygga eller att Greger irrat bort sig själv i en dikt på däck.

Namn: Fredrik Anders Hagström
Ålder: 22 år
Yrke: Grafiskdesigner/Trädgårdsmästare
Civilstånd: Sambo
Hemort: Vemdalen

Bästa HO-minne: ”Krickos (Kristoffer Petterssons) kärringservar.”
Bästa HO-spelaren genom tiderna: ”Kricko med sina kärringservar.”
Vilken kändis skulle du helst vilja se i Hosjö Open: ” Per Morberg bakom machogrillen vore en vacker syn.”

Tre röster om Fredrik:

” Denna skapelse, må hans ömma hand smeka sin själ tills dagen gryr. Dock vad voro en oro utan Fredrik.” - Greger Balkedal, kollega och sambo.

”Han är fantasifull, påhittig och full i fan.” - Anders Hagström, far.

”Han är obeskrivlig.” - Johan Waldemar, nära vän och kollega.

Silly Season - Familjedrama x 2


Med mindre än tre veckor kvar tills anmälningsfönstret öppnas är ryktena om lagen i full gång. Det florerar påståenden om gamla lags återkomster, nya bekantskaper och framförallt kontroversiella övergångar. Vi uppmanar er dock att ta dessa uppgifter med en nypa salt hur omskakande de än må vara.

* Förra årets stora överaskningslag, "Pelles Pojkar", ser ut att splittras. Lagets rutinerade pusselbit Pelle Norén har länge antytt att han gärna bildar ett lag med sina söner Jonas och Fredrik i år. Samtidigt har uppgifter om att yngsta sonen Fredrik inte ser positivt på dessa uppgifter kommit fram. Han vill istället bilda ett eget lag med ännu okända medspelare. En källa med god insyn i familjen Norén/Åkerlund säger att stämningen är spänd mellan sönerna. Jonas ska ha uttryckt sig i hårda ordalag om sin bror: ”Det är århundradets svek!”. Fortsättning lär följa.

* I samma veva som ryktet om Pelles planer dök upp står nu Benny Edlund och Magnus Jonsson utan medspelare vid ett eventuellt deltagande i årets turnering. Vad dessa herrar har att säga om det är ännu oklart.

* Den tredje personen som drabbas av familjen Norén/Åkerlunds planer är Simon Andersson som bildade laget "Polaren & Pyret" med bröderna Åkerlund. Han står nu utan lag, hur ”Simpa” ska gå vidare nu får framtiden utvisa.

* I skuggan av soppan Norén/Åkerlund florerar även rykten om att Håkan Johansson planerar att bilda lag med sina söner Johan och Anders Sellgren. Detta skulle slå en kil i laget ”Tragik” bestående av Johan Sellgren, Patric Larsson och Jonas Wängsö. Bloggen har ännu inte lyckats nå någon av parterna. Men som för att öka temperaturen ytterligare påstår Jonas Åkerlund att han och pappa Pelle nu siktar på att värva Anders Sellgren då Fredrik Åkerlund sviker. Upplagt för ett triangeldrama med andra ord.

* Som ni kunnat läsa på bloggen råder det osäkerhet om laget ”Lepra BC” kommer ställa upp med samma trio som senast. Både Tobias Karlsson och Christoffer Johansson har uttryckt missnöje över den tredje länken Axel Hellström vars replik ännu inte kommit. Bloggen väntar med stort intresse.

Sitter du inne på heta silly season-rykten? Maila gärna bloggen.

onsdag 16 april 2008

Gör din röst hörd!


Nu har kommentarfunktionen uppdaterats så att alla enkelt kan tycka till om inläggen. Man kan uppge namn eller självklart vara helt anonym. För att lämna namn krävs det att man har ett bloggkonta, så om man inte har det eller inte vill skaffa klickar man bara i anonym och skriver namn i inlägget om man vill ha med det. Oavsett ser vi gärna att kommenteras högt och lågt om allt som skrivs. Precis som andan i Hosjö Open får gärna kommentarerna vara med glimten i ögat och utan en fullständig seriositet. Men med sann fair-play i sinnet vill vi inte se ovårdat språk, rasistiska ordalag eller annat opassande som inte ryms inom det sunda förnuftet.

Ett förtydligande

Jag var kanske lite otydlig vad gäller datum för anmälan av lag. Den 5 maj är inte sista datumet för anmälan utan startdatumet. Då börjar vi ta in anmälningar. Så håll er på mattan och snickra ihop era lag i några veckor innan ni kontaktar oss. Det är heller ingen idé att höra av sig med en anmälan om inte laget är helt komplett, endast det bästa är gott nog åt Hosjö Open!

tisdag 15 april 2008

10 små Hosjöpojkar - del 1: Tobias Karlsson - Legosoldaten

Legosoldat: En person som deltar i krig i främmande land mot betalning. Eller som i Tobias fall, en person som byter lag som han byter underkläder i jakten på Hosjö Open-titeln.

"Jag bryr mig bara om titeln och skiter i allt annat"

Det blåste snåla vindar kring Tobias Karlsson inför förra årets turnering. Den 22-årige lärarstudenten chockade många när han mitt under de brinnande förberedelserna bytte lag.
– Det är inget jag vill prata om just nu. Dessa två herrar är formidabla spelare men tyvärr så stämde inte riktigt allt i laget. När jag dessutom fick bra betalt av Lepra BC inför förra säsongen var bytet givet.


Det har gått ett år, men för många är det inte glömt. Tobias Karlsson lämnade Kristoffer Pettersson och Andreas Eriksson med bara veckor kvar till 2007-års Hosjö Open. Laget som kom trea året innan stod nu utan en tredje länk. Trots en del hårda ord är det inget Tobias ångrar idag.
– Som man brukar säga, det är inte mig det är fel på utan dom andra. Jag vill ha en chans och vinna och för detta måste jag hamna i rätt miljö.
Bytet blev dock inte det lyft Tobias hade räknat med, istället gick hans forna lagkamrater och deras nya vapendragare till final.
– Jag är inte bitter. Jag unnar hjulben och målsumparen den framgången.
Vilket lag Tobias ställer upp med i år är oklart. Han säger sig ha fått ett lockande anbud från två spelare i Växjö där han studerar. När det kommer till hans forna lag, Lepra BC, är inga dörrar stängda men stämningen är spänd.
– Jag har även varit i kontakt med mina gamla lagkamrater och vi får se vart jag hamnar. Men det vore dock en välsignelse att inte behöva spela i samma lag som (Axel) Hellström nästa år. Utan honom hade vi vunnit hela skiten.
Bryr du dig inte om laget utan bara titeln för egen del?
– Jag bryr mig bara om titeln och skiter i allt annat, helt rätt.
Hur har du själv lagt upp träningen i år?
– Jag har dragit igång min sovande handbollskarriär så tre handbollspass i veckan hela vintern hoppas jag har gjort underverk för servarmen. Mitt mål är att inte göra något beachvolleypass innan turneringen, utan bevisa min talang genom att vinna ändå.
Vad tror du om årets turnering?
– Jag tror det kommer bli lysande. Jag hoppas få se Manuel Walter och Peter Mähl spela det vore en höjdpunkt. Men framförallt hoppas jag på en kul dag med massa gamla vänner, mat, dricka och även lite volleyboll.

Namn: Tobias Nils Olof Stucki Karlsson
Ålder: 22 år
Yrke: Studerande
Civilstånd: Flickvän
Hemort: Växjö
Meriter i Hosjö Open: 2006 - 3:a, 2007 - 4:a

Bästa HO-minne: ”Semifinalen förra året när vi hade en lite klack i ryggen mot stockholmarna. Och blocken jag lyckades med som gav mycket jubel.”
Bästa HO-spelaren genom tiderna: ”Man vill svara Per Norén egentligen mer beroende på stil än kvalité men jag måste nog nämn talangen (Andreas Eriksson) och han den långa i Grabbarna (Joakim Andersson).
Vilken kändis skulle du helst vilja se i Hosjö Open: Johan Ljungman eller möjligtvis polischefen i serien "Tillbaka till Aidensfield".

Tre röster om Tobias:

”Han tog saken i egna händer och slutade innan vi hann sparka honom.” - Kristoffer Pettersson, f.d. lagkamrat i De Trötta.

”Han är en snabb men lat måltjuv med vinnarskalle.” - Simon Andersson, nära vän och f.d. lagkamrat i fotboll.

”I sina bästa stunder är han en riktig kvalitetsspelare, men ibland fungerar inget alls. Han är dock alltid bra på psykningar, det är hans största styrka.” - Christoffer Johansson, lagkamrat i Lepra BC.

10 små Hosjöpojkar

Det är 80 dagar kvar till Hosjö Open 2008 och för att stilla den längtan som hugger i brösten kommer vi bjuda på en intervjuserie i tio delar. I serien ”10 små Hosjöpojkar” tar vi pulsen på tio profiler som på ett eller annat sätt satt sitt avtryck i turneringens historia. Alla Hosjöpojkar har en titel som de gjort sig förtjänta av under de tidigare turneringarna. Först ut är en frispråkig herre med guld i sikte. Ni hittar den öppenhjärtiga intervjun ovan inom kort.

Förspelet kan börja!

Ärade medbröder och medsystrar!
Så var det dags igen, fjärde upplagan av Hosjö Open. Denna unika beachvolleybollturnering mitt i den sörmländska myllan som numera vilar på en succéfylld historia. Förra året slog turneringen upp dörrarna för sin nya hemsida, i år har vi valt att istället haka på bloggtrenden för att på så vis sprida Hosjö Opens budskap.

Här kommer ni kunna läsa om lagen i takt med att de droppar in. Ni kommer bli matade med alla nyheter som rör evenemanget. Tillbakablickar och analyser kommer varvas med det hetaste Hosjö Open-svallret och de senaste ryktena om lagen. Kort och gott, här finner ni allt ni behöver veta och lite till om Hosjö Open 2008.

Nu till det viktigaste, anmälan. Vi i arrangörsgruppen har bestämt att ge grönt ljus för alla som vill anmäla sina lag två månader innan turneringsstart. Med andra ord den 5 maj. Detta ger oss några veckor att förbereda diverse ting.

Så var hjulet i rullning!